• Forside
  • Om Klubben
    • ØK Klubbens historie
    • Bestyrelse
    • Vedtægter
    • Privatlivspolitik
    • ØK's historie
    • Litteratur
  • Nyheder
  • Arrangementer
    • Afviklede arrangementer
  • ØK Bladet
  • Butik
  • Medlemsside
  • Bliv medlem
  • Snesejler.dk
eacclub
  • Forside
  • Om Klubben
    • ØK Klubbens historie
    • Bestyrelse
    • Vedtægter
    • Privatlivspolitik
    • ØK's historie
    • Litteratur
  • Nyheder
  • Arrangementer
    • Afviklede arrangementer
  • ØK Bladet
  • Butik
  • Medlemsside
  • Bliv medlem
  • Snesejler.dk

​Nyt fra ØK Klubben

Henrik Rasmussen: Hvordan kunne ØK gå ned?

4/24/2022

 
Af Erik Ljunggren
Billede
Den flotte forside er klar – med budskabet: Solen gik ned over ØK.
I ØK Bladet, juni 2020, medvirkede Jan Ditlevsen sammen med Henrik Rasmussen i en såkaldt stafet-artikel om købmændene i ØK og Kompagniets skæbne efter 1992. De gav begge udtryk for, at udviklingen omkring ØK ikke er rigtigt fremstillet i den tilgængelige litteratur. Det medførte, at Henrik Rasmussen under samtalen til bladet udbrød: - Så nu skriver jeg selv den rigtige historie.  

Focus på perioden 1992-2020
Sådan blev det. Henrik allierede sig derefter med professionelle forfattere, som har overtalt ham til i stedet for at skrive hele ØK's historie at sætte særligt fokus på tiden 1992-2020 plus et bud på, hvordan ØK kunne have været ført videre, hvis de ØK-uddannede købmænd havde ledet Kompagniet i denne sidste æra. 

Tegninger af nøgle-personerne Henrik oplyser, at han har fået hjælp fra de ansvarlige ledere af alle de omtalte ØKfirmaer, og det er der kommet en læseværdig og meget spændende bog ud af. Den er illustreret med tegninger af nøglepersoner, skibe og ikoniske ØK-bygninger, som alle ØKkyndige vil kunne genkende.  

​Henrik fortsætter: - ØK blev af mange - ligesom Titanic - anset for at være alt for stort til at kunne gå ned.  Mange fulgte måbende den årelange deroute af mastodonten. I bogen beskriver jeg hvordan, det alligevel skete også for ØK og giver også et bud på hvorfor. 

33 modeller af ”København” som kirkeskib

4/24/2022

 
Billede
Billede
​”København” er som kirkeskib med til at præge det fine kirkerum i Hertug Hans Hospitalskirke i Haderslev. 
Af Erik Ljunggren
Skoleskibet, ”København”, er et smerteligt kapitel i ØK´s historie med den uforklarlige ulykke, hvor over 60 danske søfolk, officerer, menige og næsten 50 elever gik tabt. ”København” forsvandt på skibets 10. rejse efter afgang fra Buenos Aires, 14. december 1928. Skibets skæbne og eftermæle er beskrevet og omtalt i utallige sammenhænge inklusive myten om, hvor vraget mon findes? 

Tragedien satte dybe spor såvel herhjemme som internationalt, og det blev også anskueligt efterfølgende med modeller af ”København” som kirkeskib i ikke mindre end 33 kirker.

Ole mødte ”København” i Haderslev Medlem af ØK Klubben, Ole Wiberg (i øvrigt som det fremgår her i bladet side 2 står han foran sin 80 års fødselsdag) er vores hjemmelsmand. Han besøgte sidste år Haderslev Domsogns annekskirke, som i daglig tale kaldes Hertug Hans Hospitalskirke. Og her fandt Ole ganske rigtigt, ”København” som kirkeskib. Kirken er grundlagt 1569 af Hertug Hans den Ældre, og var på det tidspunkt beliggende udenfor bymuren. I dag fungerer hospitalsbygningen som menighedslokaler til bl.a. konfirmand- og sangundervisning samt mødested.

Ole Wiberg formidlede kontakt til undertegnede og ØK Bladet, og foranledigede at Chroma Films og ØK Fondens meget ansete film om forliset blev sendt til kirken. 
Haderslev Domsogns kirketjener, Inge Vognsens respons til ØK Bladet: - Vi har med tak modtaget filmen om ”Københavns” forlis. Det er en rørende historie. Filmen cirkulerer blandt mine kollegaer i Haderslev Domsogn. 10. marts blev den vist for vores såkaldte mandeklub, der mødes hver 14. dag til ællesspisning. I vores rundvisninger indgår den nu som en del af fortællingen om stedet her. Besøget af Ole Wiberg har medført et øget fokus på ”København”, og som han ganske rigtigt beskrev det, trænger modellen til en rensning, som vi arbejder på.
Billede
Chroma Film og ØK Fondens dokumentar om ”Københavns” skæbne kommer nu også til at sprede kendskabet til historien bag kirkeskibet i Haderslev. Filmen kan stadig købes hos Chroma Film.

​

JM og HNA-spin

4/24/2022

 
Billede
Billede
ØK Bladet tog i seneste udgave fat i Jens Mortensens stak af ØK-litteratur i jagten på H. N. Andersens arbejde med spin om og for vores ØK-ånd. Jens og redaktionen har fået mange reaktioner på det, som her et tip fra sin tidligere kollega i ØK, Jørgen Hansen, om spin overfor navnkundige, Steen Eiler Rasmussen.  

Steen Eiler Rasmussen fik sin ØK-rejse i Kina forlænget med hjælp af fru Meyer

Af Torben Nielsen og Erik Ljunggren
Efter artiklen i seneste udgave af ØK Bladet om H. N. Andersens presse- og forfatter-spin, fik Jens Mortensen en henvendelse fra sin tidligere kollega, Jørgen Hansen. Han gjorde opmærksom på en bog udgivet af en af datidens meget store personligheder, arkitekt, byplanlægger, kunsthistoriker og designer, Steen Eiler Rasmussen (1898-1990) med titlen: ”Rejs i Kina”, udgivet i 1958. Det lykkedes Jens at finde et ikke opsprættet eksemplar af bogen i et antikvariat.

Jens: - Jeg har nu læst bogen om den rejse, Steen Eiler Rasmussen fik af ØK som ung, juni-december 1923. Han skrev dagbog på rejsen, tegnede og malede akvareller, som han udgav i 1935, og 1958 udgav han bogen i revideret form. Det er den bog, jeg nu har læst.

Afsted med”Java”
Steen Eiler sejlede ud med ØK´s MS ”Java” fra Hamburg gennem Suez Kanalen til Singapore, Johore, Hong Kong og stod af i Shanghai. Herfra tog han ture til Peking, Nankou, Mukden og Ningpo. Tilbage i Shanghai var det meningen, at han skulle rejse hjem med ”Java” – men mente, at når han nu havde fået denne tur af ØK, burde han også besøge Suzhou og Hangshou nord for Shanghai. Så han ville gerne udskyde returrejsen.

Han var nemlig også blevet inviteret til at besøge forskellige danske i Shanghai, og en ældre herre (som det beskrives i bogen) lovede, at han ville tale med ØKdirektøren om senenere returrejse. Men optimismen for, at det kunne lade sig gøre, blegnede. Da den lokale ØKkontakt gik højere op i systemet, fik han nemlig at vide, han ikke kumme få toppen i tale, og Steen Eiler skulle hjem med ”Java” som aftalt.

Så tog fru Meyer fat
Han blev også inviteret til selskab hos nogle danske fruer bl.a. fru Meyer, som var gift med chefen for firmaet Meyer og Andersen – hvor i øvrigt H. N. Andersen havde været medejer, men tidligere forladt firmaet. Fru Meyer lovede at kontakte ØK-direktøren, og fik her at vide, han skulle gå sammen med en ingeniør Jensen for at forklare sin sag. Det gjorde han men fik svaret, det var blevet bestemt i København, at han straks skulle hjem, og det var ikke muligt at ændre den beslutning. Så Steen Eiler tog afsked med alle og gik ombord på ”Java”. Men lige før afgang kom en mand ombord med skibspapirerne og meddelte Steen Eiler Rasmussen, at han skulle gå fra borde og afvente næste afgang, fordi man havde fået telegram fra Singapore om at gøre plads til en anden passager. Det havde nemlig ellers været småt med betalende passagerer, og det blev så Steen Eilers held. 

Så tog den fuldendte eventyrrejse for ØK´s spin-gæst yderligere fart. Ingeniør Jensen spurgte nemlig, om han ville med en tur til Ningpo, hvor ingeniøren selv skulle løse en teknisk opgave, og så kunne Steen Eiler få sit ønske opfyldt med at besøge Suzhou og Hangzhou.

Steen Eiler Rasmussen fik således fuldt udbytte af H. N. Andersens spin og returnerede først flere uger senere, dog uden at nævne på hvilket skib. Han stod af i Hamburg, hvor han tog toget hjem og ankom til København juleaften i snevejr.

​Som omtalt fulgte han op med PR for Kina og ØK også med bogen, ”Rejs i Kina”, som givet har inspireret mange til rejselyst efterfølgende – og det var god reklame for ØK.

Hvad lavede de egentlig om bord?

4/24/2022

 
Billede
​Kaare Kristensen – født 1945 tæt ved Lemvig. Efter nogle år i handelsflåden blev han lærer og underviste i mange år på VUC. Men glemte - heldigvis for os andre – aldrig oplevelserne i søen.  
kaare2711.dk
Billede
Af Erik Ljunggren

​I forlængelse af Lene og Anne Tillings fortælling (ØK Bladet - marts), om livet sammen med skipper ombord som hustru og barn, er der mange muligheder for at dykke ned i det spændende – og for os landkrabber ofte ukendte – emne: Hverdagen ombord langt fra hjemmet. Som f.eks.et meget fint og godt illustreret skrift af Kaare Kristensen under titlen: Hvad lavede vi egentlig ombord? 
​Find bogen på Forlaggruppens hjemmeside: 
​bogshop.dk/node/302. 
​Kaare fortæller ofte bramfrit – som det jo er skik på søen - om sin tid på Sømandsskolen i Esbjerg, den videre karriere til søs i 60´erne som bl.a. jungmand og letmatros. Han fortæller bl.a. om rømninger og søret, beskidte laster, øgenavne og pigerne i Bangkok. Kaare kommer også op i de højere luftlag bl.a. med betragtninger om Cuba-krisen og beskrivelser af rederierne, ØK og DFDS. 
​Brorsons Snesejler-bøger
Som tidligere omtalt har den navnkundige snesejler-redaktør, Willy Brorson, også skrevet flere bøger centreret om livet på ØK-skibe, som vi på ny stærkt kan anbefale. Se mere på Forlaget A. Rasmussens hjemmeside:
forlagetaras.dk/da/5-historiske-boger. 
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Willy Brorson blev æresmedlem af ØK Klubben i forbindelse med, at han overlod alt det omfattende materiale fra sin elektroniske snesejleraktivitet til klubbens hjemmeside. Samme sted finder du i øvrigt også her en mere udførlig omtale af de bøger, vi omtaler her.
Også foredrag om ØK til søs Der er også aktivitet med foredrag om ØK-livet til søs. Silkeborg ØK Skibsklub havde således besøg, 28. februar, af navigatør, lods og styrmand, Karl Nøhr Sørensen, om hans togter med ØK på det omfattende rutenet, USA´s vestkyst, Indien, Asien og Australien. Karl er i dag kustode på Aarhus Søfarts Museum, hvor ØK også er stærkt repræsenteret bl.a. i en 40 fods container m.m. 

Silkeborg ØK Skibsklub ledes af Anette Lindberg, Knud Sehested, Ole Toft og Poul Grosen Rasmussen.
Læs mere om skibsklubben på deres hjemmeside:
seniorvejen.com/Silkeborg-oek-skibsklub/
​Der er i det hele taget yderligere stærk og god aktivitet omkring livet på ØK-skibene, og det vender ØK Bladet tilbage til. 

ØK-plakat med Kronborg til styrbord i høj kurs på nettet

4/24/2022

 
Af Erik Ljunggren

​ØK Bladet er blevet opmærksom på denne ØK-plakat fra 1920'erne, vi ikke har set tidligere. Motivet, Selandia II med Kronborg til styrbord, vækker givet mange følelser for mange i ØK og især blandt mange sejlende ansatte – Selandia er på vej hjem til Frihavnen og familien. Plakaten har været til salg på nettet i et lille års tid for 30.000 kroner. Vi spørger ØK Bladets plakat-konsulent, Hans Peder Pedersen: - Er det en passende pris for en gammel plakat?

Pris med forbehold
Hans PP: - Ja med forbehold. Det er tilsyneladende det eneste eksemplar, der er bevaret, blandt de mange plakater, ØK jo i øvrigt er så bekendt for….men der skal også være en køber/samler, der er parat til at betale. På en eventuel auktion skal der være mindst to bydere, der er villige til at gå meget langt for at kunne indlemme den i samlingen. Jeg kender ikke nogen, som har sat sig for at samle specielt på ØK plakater, så det bliver spændende at følge udviklingen. Hertil kommer dog også, at der ikke er tale om en artdeco plakat, som f.eks.  plakaten, der pryder forsiden af Martin Jess Iversens ØK-værk, UDSYN. Kunstneren til den aktuelle plakat her på siden er heller ikke angivet.
- Prisen er efter min mening for høj for en almindelig samler af vintage plakater, fortsætter Hans PP. Men det er et dejligt motiv for enhver, der interesserer sig for ØK's historie. ​
Billede
Kronborg-plakaten her på siden har som omtalt været til salg på nettet i et lille års tid nu, så sælger er måske parat til at gå ned i pris. Jeg følger det nøje, slutter Hans Peder Pedersen. ​
​Interesserede læsere kan følge udviklingen for plakaten på hjemmesiden: kunstplakat.dk
Du skal rulle lidt ned på siden, så kommer den i to udgaver.

    Arkiv

    Juli 2022
    Juni 2022
    April 2022
    Marts 2022
    Februar 2022
    December 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    April 2021
    Marts 2021
    Januar 2021
    December 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Marts 2020
    Februar 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    August 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    April 2019
    Marts 2019
    December 2018
    September 2018
    Juni 2018
    Marts 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    August 2016
    Juni 2016

    RSS-feed

Find os

Kontakt os

Asia House 
Indiakaj 16 
DK-2100 København Ø. 
Mail: eacc@eacclub.dk
  • Forside
  • Om Klubben
    • ØK Klubbens historie
    • Bestyrelse
    • Vedtægter
    • Privatlivspolitik
    • ØK's historie
    • Litteratur
  • Nyheder
  • Arrangementer
    • Afviklede arrangementer
  • ØK Bladet
  • Butik
  • Medlemsside
  • Bliv medlem
  • Snesejler.dk