Af Erik Ljunggren
”København” er som kirkeskib med til at præge det fine kirkerum i Hertug Hans Hospitalskirke i Haderslev. Af Erik Ljunggren Skoleskibet, ”København”, er et smerteligt kapitel i ØK´s historie med den uforklarlige ulykke, hvor over 60 danske søfolk, officerer, menige og næsten 50 elever gik tabt. ”København” forsvandt på skibets 10. rejse efter afgang fra Buenos Aires, 14. december 1928. Skibets skæbne og eftermæle er beskrevet og omtalt i utallige sammenhænge inklusive myten om, hvor vraget mon findes? Tragedien satte dybe spor såvel herhjemme som internationalt, og det blev også anskueligt efterfølgende med modeller af ”København” som kirkeskib i ikke mindre end 33 kirker. Ole mødte ”København” i Haderslev Medlem af ØK Klubben, Ole Wiberg (i øvrigt som det fremgår her i bladet side 2 står han foran sin 80 års fødselsdag) er vores hjemmelsmand. Han besøgte sidste år Haderslev Domsogns annekskirke, som i daglig tale kaldes Hertug Hans Hospitalskirke. Og her fandt Ole ganske rigtigt, ”København” som kirkeskib. Kirken er grundlagt 1569 af Hertug Hans den Ældre, og var på det tidspunkt beliggende udenfor bymuren. I dag fungerer hospitalsbygningen som menighedslokaler til bl.a. konfirmand- og sangundervisning samt mødested. Ole Wiberg formidlede kontakt til undertegnede og ØK Bladet, og foranledigede at Chroma Films og ØK Fondens meget ansete film om forliset blev sendt til kirken. Haderslev Domsogns kirketjener, Inge Vognsens respons til ØK Bladet: - Vi har med tak modtaget filmen om ”Københavns” forlis. Det er en rørende historie. Filmen cirkulerer blandt mine kollegaer i Haderslev Domsogn. 10. marts blev den vist for vores såkaldte mandeklub, der mødes hver 14. dag til ællesspisning. I vores rundvisninger indgår den nu som en del af fortællingen om stedet her. Besøget af Ole Wiberg har medført et øget fokus på ”København”, og som han ganske rigtigt beskrev det, trænger modellen til en rensning, som vi arbejder på.
Steen Eiler Rasmussen fik sin ØK-rejse i Kina forlænget med hjælp af fru MeyerAf Torben Nielsen og Erik Ljunggren Efter artiklen i seneste udgave af ØK Bladet om H. N. Andersens presse- og forfatter-spin, fik Jens Mortensen en henvendelse fra sin tidligere kollega, Jørgen Hansen. Han gjorde opmærksom på en bog udgivet af en af datidens meget store personligheder, arkitekt, byplanlægger, kunsthistoriker og designer, Steen Eiler Rasmussen (1898-1990) med titlen: ”Rejs i Kina”, udgivet i 1958. Det lykkedes Jens at finde et ikke opsprættet eksemplar af bogen i et antikvariat.
Jens: - Jeg har nu læst bogen om den rejse, Steen Eiler Rasmussen fik af ØK som ung, juni-december 1923. Han skrev dagbog på rejsen, tegnede og malede akvareller, som han udgav i 1935, og 1958 udgav han bogen i revideret form. Det er den bog, jeg nu har læst. Afsted med”Java” Steen Eiler sejlede ud med ØK´s MS ”Java” fra Hamburg gennem Suez Kanalen til Singapore, Johore, Hong Kong og stod af i Shanghai. Herfra tog han ture til Peking, Nankou, Mukden og Ningpo. Tilbage i Shanghai var det meningen, at han skulle rejse hjem med ”Java” – men mente, at når han nu havde fået denne tur af ØK, burde han også besøge Suzhou og Hangshou nord for Shanghai. Så han ville gerne udskyde returrejsen. Han var nemlig også blevet inviteret til at besøge forskellige danske i Shanghai, og en ældre herre (som det beskrives i bogen) lovede, at han ville tale med ØKdirektøren om senenere returrejse. Men optimismen for, at det kunne lade sig gøre, blegnede. Da den lokale ØKkontakt gik højere op i systemet, fik han nemlig at vide, han ikke kumme få toppen i tale, og Steen Eiler skulle hjem med ”Java” som aftalt. Så tog fru Meyer fat Han blev også inviteret til selskab hos nogle danske fruer bl.a. fru Meyer, som var gift med chefen for firmaet Meyer og Andersen – hvor i øvrigt H. N. Andersen havde været medejer, men tidligere forladt firmaet. Fru Meyer lovede at kontakte ØK-direktøren, og fik her at vide, han skulle gå sammen med en ingeniør Jensen for at forklare sin sag. Det gjorde han men fik svaret, det var blevet bestemt i København, at han straks skulle hjem, og det var ikke muligt at ændre den beslutning. Så Steen Eiler tog afsked med alle og gik ombord på ”Java”. Men lige før afgang kom en mand ombord med skibspapirerne og meddelte Steen Eiler Rasmussen, at han skulle gå fra borde og afvente næste afgang, fordi man havde fået telegram fra Singapore om at gøre plads til en anden passager. Det havde nemlig ellers været småt med betalende passagerer, og det blev så Steen Eilers held. Så tog den fuldendte eventyrrejse for ØK´s spin-gæst yderligere fart. Ingeniør Jensen spurgte nemlig, om han ville med en tur til Ningpo, hvor ingeniøren selv skulle løse en teknisk opgave, og så kunne Steen Eiler få sit ønske opfyldt med at besøge Suzhou og Hangzhou. Steen Eiler Rasmussen fik således fuldt udbytte af H. N. Andersens spin og returnerede først flere uger senere, dog uden at nævne på hvilket skib. Han stod af i Hamburg, hvor han tog toget hjem og ankom til København juleaften i snevejr. Som omtalt fulgte han op med PR for Kina og ØK også med bogen, ”Rejs i Kina”, som givet har inspireret mange til rejselyst efterfølgende – og det var god reklame for ØK.
|
Arkiv
Juli 2022
|